Kako je umetnost pomembna. In kako pomeni. VII del.2023

5. december ob 19 uri, Projektni prostor DUM, Kolodvorska 6, Ljubljana
Ignacio Uriarte: Osemurno štetje/Counting (for) Eight Hours, 2016.
Delo umetnika bo v središču pogovora umetnika Ignacia Uriarte in kustosa ter galerista Nicole Mafessonia

Ignacio Uriarte. Osemurno štetje
je 8-urni zvočni komad narejen posebej za avlo berlinskega muzeja – Berlinische Galerie. Govorec šteje osem ur. Enote za čas so zlogi, od katerih vsak traja sekundo. V osmih urah govorec doseže številko 3599, kar ustreza 28.800 zlogom. Delo ni samo referenca na časovni razpon, ki ga predstavlja tipičen delovni dan, odraža tudi povezavo med časom kot abstraktno kategorijo in jezikom kot načinom strukturiranja in definiranja časa.
Ignacio Uriarte se je rodil leta 1972 v Krefeldu v Nemčiji. Od leta 1992 do 1995 je študiral poslovno administracijo v Mannheimu in Madridu, od leta 1999 do 2001 pa avdiovizualno umetnost na Centro de Artes Audiovisuales v Guadalajari v Mehiki.

Ignacio Uriarte je predstavljen v zbirkah institucij, kot so Fundación Marcelino Botín, Santander; Collezione La Gaia, Busca; Fondazione Fiera Milano, Milano; FRAC Lorraine, Metz; Sammlung Schering Sti ung, Berlin; Muzej umetnosti Blanton, Austin; Zbirka M Woods, Peking. Imel je samostojne razstave v paviljonu Mies van der Rohe v Barceloni; Berlinische Galerie,Berlin in e Drawing Center, New York. Njegovo delo je bilo nedavno prikazano v muzeju Ostwall im Dortmunder U, Dortmund (Ignacio Uriarte: Office Work, 2022) in Wilhelm Morgner Museum, Soest (Ponavljajoče se oblike (včasih ednina), 2022). Živi in dela v Valencii.

Nicola Mafessoni, ugledni italijanski kustos, galerist in strokovnjak s področja sodobne umetnosti, se je rodil v Brescii leta 1980, na tamkajšnji univerzi je študiral umetnostno zgodovino. Je direktor in ustanovitelj Galerije Loom v Milanu in nekdanji direktor svetovno znane galerije Massimo Minini, ene najslavnejših italijanskih galerij. Objavlja tudi v strokovnih revijah, predvsem za Look Lateral.
Soorganizatorji projekta:
Maska – zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
AVA – Akademija za vizualne umetnosti
Projekt podpirajo: Mestna občina Ljubljana Oddelek za Kulturo, Ministrstvo za kulturo RS