ALLO: Why So Disconnected? 2023


Raziskava ALLO: Why So Disconnected?
Gibalno-zvočna raziskava
URNIK
Sreda 7. in četrtek 8.6., ob 16-19h: odprta vaja (za obisk vaj pišite v DM)
Četrtek 15.6. ob 16-19h: dogodek Why So Disconnected?

Projekt ALLO, raziskava Why So Disconnected?
ples, koreografija: Anja Mejač Liza Šimenc
glasba, zvok: Luka Uršič
tretje oko: Bojana Robinson
video: Črt Potočnik
fotografija: Nina Pernat
popravljene besede: Nina Vidrih
produkcija: Skladišče 172
soorganizacija: DUM
projekt so finančno podprli: Ministrstvo za kulturo, S-5 naložbe

Gibalno-zvočna raziskava z naslovom Why So Disconnected je niz dogodkov v seriji dvoletnega avtorskega opusa z naslovom ALLO. Ta v sebi združuje delo treh umetnikov: Anje Mejač, Lize Šimenc in Luke Uršiča. Soustvarjajo v preseku plesne in glasbene umetnosti ter razvijajo svojevrsten uprizoritveni jezik.
Tokratna raziskava predstavlja “eliksir” dosedanjega skupnega dela ter določa smer avtorskih materialov, ki bodo v letu 2024 gradili celovečerno predstavo. Razkrojiti je zadnji pojem zvočno-koreografskega scora ADSR (attack decay sustain release), ki predstavlja osnovni podton celotnega projekta. Umetniki se po številnih poskusih manifestacij začetnih idej vračajo k principom, ki so bili vzgib za nastanek sodelovanja – koreografskemu scoru, plesnemu duetu, ki temelji na dotiku ter zvočnemu live-actu, ki plesalkama sicer sledi, a ima hkrati svoje življenje. Njihove poti se tako razhajajo in na trenutke stapljajo v skupni score – zvok je dotik.
Koreografinji zanima misel plesa kot posledice. Ko se ta zgodi kot posledica čutnih dražljajev. Prav tako raziskujeta posledice gibanja v prostoru – prostorski premiki objektov, ki skozi gibanje v prostoru ostanejo, tudi ko gibalca že zdavnaj ni več. Luka, skladatelj in slikar, raziskuje zvok kot vzgib in posledico gibanja. Je del prostora in predmetov, ki jih gibanje spremeni, njegov odziv na spremembe pa je zvok s katerim komunicira.

Avtorji skozi projekt raziskujejo, kako vsak element vpliva na končni izdelek, hkrati pa se sprašujejo, kako takšen ples gledati, takšen zvok poslušati? Kako se družiti in sobivati z umetniškim delom, ki nastaja okrog tebe? Kako tovrstni dialog umestiti v prostor oz. kakšen prostor okoli njega zgraditi? Iskati način gledanja dela, ko to ni uprizorjeno, temveč se odvija pred tvojimi očmi – je prisotno, a hkrati ne zahteva tvoje pozornosti. Kot bi gledal drevesa, je plesni duet Anje in Lize opisal Marten Spangberg. Raziskava ni namenjena le odnosu med ustvarjalci in odnosu s publiko, prek nje namreč avtorji iščejo način, kako vse prepleteno ujeti in oblikovati v predstavo. Ravno zaradi tega bo raziskava potekala 10 dni, ukvarjala pa se bo prav z načinom gledanja in izvedbo tovrstnega umetniškega dela.
Naslov Why So Disconnected se sprašuje o povezanosti zvoka, prostora, gibanja – navzven, v prostor okoli nas in navznoter, v iskanju neskončnega občutka v samem telesu. Gledalci v prostoru niso zgolj oči, ki gledajo, temveč telesa, ki čutijo, s tem pa dogajanje preoblikujejo, soustvarjajo. Eden na drugega ne moremo ne reagirati, pravi Erich Fromm.

Dogajanje bo potekalo med 5. in 15. junijem v prostoru DUM, na Kolodvorski ulici v Ljubljani. Tokrat bo potekalo drugače kot v prejšnjih raziskavah, trajalo bo namreč 10 dni. Sestavljeno bo iz niza vaj, odprtih vaj, ter zaključnim “endurance” dogodkom v četrtek, 15. junija. Urnik natančneje spodaj. Lepo vabljeni!